Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Explosioner orsakade av sprinklersystem

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Explosioner orsakade av sprinklersystem

    I detta ämne samlas utredningar och information om explosioner som orsakats av sprinklersystem som byggt upp brännbara gaser i ledningssystemet.

    Nyckelord: explosion sprinkler vätgas

  • #2
    Galvaniserade rör i våtsprinklersystem orsakade vätgasexplosion, Norge - 2021

    Brannfaglig Fellesorganisation, BFO, i Norge har utrett en händelse 2020 där det skedde en explosion i ett sprinklerrum, som var så kraftig att en vägg trycktes ut. Minst en person skadades i händelsen.
    Sprinklersystemet var delvis fyllt med vatten då det saknades luftningsventiler på alla platser som skulle behövas för att ha ett fullständigt vått system.
    Orsaken att vätgas bildades anges till att zinken i de galvaniserade rören reagerade som en katodreaktion med vattnet. Dessutom pågick en renspolning av vattenledningsnätet fram till byggnaden vilket orsakade vibrationer i sprinklersystemet, vilket kan ha medfört en ökad vätgasproduktion.
    I rapporten berättar man också att det är ett känt problem i branschen att vätgas bildas och att det förekommit sticklågor i samband med kapning av rör, tryckökningar upp till 35 bar i system med mera.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #3
      Vätgasexplosion i Finland ger krav på att sluta använda galvaniserade rör i sprinklersystem - 2020

      En explosion på stadsteatern i Helsingfors med flera skadade har gjort att finska "Safety and Chemicals Agency" vill få ett slut på att använda galvaniserade rör i sprinklersystem. Dessutom ska personal som arbetar med sprinklersystem ha detekteringsutrustning för vätgas när de tömmer sprinklersystem.

      Kommentera

      Annonser

      Kollapsa

      Working...
      X