Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Stigarledningar

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Stigarledningar

    I detta ämne samlas frågor till, och svar från, Boverket som handlar om stigarledningar.

    Nyckelord: stigarledning stigarledningar

  • #2
    Byggnadshöjd kontra stigarledningskrav

    Boverket besvarar en fråga där en brandkonsult vill slippa installera stigarledningar i en 8-våningsbyggnad. I svaret hänvisar man till Plan- och byggförordningens definition av byggnadshöjd som lyder:
    "3 § Med byggnadshöjd avses i denna förordning den höjd som byggnaden har enligt andra och tredje styckena. Vid beräkningen får byggnaden delas upp i flera byggnadskroppar och höjden beräknas för varje del för sig, om det finns särskilda skäl.

    Byggnadshöjden ska räknas från den medelnivå som marken har invid byggnaden. Om byggnaden ligger mindre än sex meter från allmän plats, ska dock beräkningen utgå från den allmänna platsens medelnivå invid tomten, om inte särskilda skäl föranleder annat.

    Byggnadshöjden ska räknas upp till skärningen mellan fasadplanet och ett plan som med 45 graders lutning inåt byggnaden berör byggnadens tak."

    Jag måste erkänna att jag inte förstod exakt hur man ska placera fasadplan och 45-gradersplan. Jag tänkte då att jag googlar för att hitta en bra förklaring. Det visar sig att det är precis så otydligt som det verkar. Boverket hade fått ett regeringsuppdrag att utreda definitionsproblematiken vilket presenterades i början av 2014. Den är bifogad i denna post också. På sidan 44 beskrivs problemet med definitionen av byggnadshöjd.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #3
      Varför har Boverket valt 40 meter som gräns för trycksatt stigarledning i BBR 5:733? Boverket - 2018

      Boverket besvarar frågan om varför gränsen för trycksatt stigarledning ligger på 40 meter. Man hänvisar bland annat till ett kunskaps-PM som finns här: https://www.utkiken.net/node/7543
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera


      • andbro
        andbro skriver
        Ändra kommentar
        Kan det vara så enkelt att nominellt tryck på räddningstjänstens pumpar är 100 m vattenpelare. De flesta moderna strålrör tarvar ett munstyckstryck om ungefär 60 mvp. 100-60=40.

    Annonser

    Kollapsa

    Working...
    X