Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Brandgasventilation

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Brandgasventilation

    I detta ämne samlas frågor till, och svar från, Boverket som handlar om brandgasventilation.


    Nyckelord: brandgasventilering BBR 5:732 brandskydd
    Senast ändrad av MM; 2022-04-04, 05:51.

  • #2
    Brandgasventilering, Boverket - 2021

    Boverket besvarar en fråga om brandgasventilering:

    Jag skulle önska att ni på Boverket kan förklara följande scenario för mig och hur man ska motivera brandskyddet ur er BBR perspektiv. Detta genom två hus:

    Hus 1.
    Br1 byggnad i 3 våningsplan, där översta våningsplanet (vindsvåning har +33% uppstickande byggnadsdelar/takkupor (vilket därigenom gör vindsvåning till ett våningsplan)), vilket innebär att det ska finnas brandgasventilering av trapphuset i enlighet med BBR29, 5:732 och de allmänna råden.

    Hus 2.
    Br1 byggnad i 7 våningar (7 våningar + inredd vindsvåning), där vindsvåningen inte uppfyller kriterierna för ett våningsplan (0,70-regeln eller 33%-regeln), här finns det inga krav på att översta våningsplanet ska utrustas med öppningsbart fönster eller någon annan lösning som man härleder till i BBR29, 5:732, utan det räcker med att det finns ett öppningsbart fönster på översta våningsplanet (våning 7, samt på vartannat våningsplan upp till 7:e).

    Jag hoppas att ni hänger med här.
    Men i Hus 2 betyder det att boende på vindsvåningen kan mötas av brandrök som rtj inte lyckats få bort då det öppningsbara fönstret sitter en våning ner (våning 7). Hur kommer det sig att det är okej i Hus 2, och bara för att Hus 1 har ett våningsplan som definieras som ett våningsplan får ett krav på att brandgasventilering därav måste finnas på översta våningsplanet? Trotts att det bor personer på vindsvåningen. Jag får inte ihop detta eller har jag missat något i byggreglerna?
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av MM; 2022-04-04, 05:52.

    Kommentera


    • #3
      Fråga om brandgasventilation via brandsektion/brandcell, Boverket – 2021

      Boverket besvarar en fråga gällande brandgasventilation över brandsektion:

      Hej, vi har en fråga angående brandgasventilation över brandsektion. Vi stöter emellanåt på lösningar för brandgasventilation i källare där man vill brandgasventilera via annan brandsektion/brandcell till annat utrymme (ofta parkeringsgarage) och vidare ut i det fria istället för direkt till det fria som anges i det allmänna rådet för BBR 5:732 (småhus ok via trapphus). Detta genom att hävda att allmänna rådet i 5:732 inte säger att det är oacceptabelt (bortsett från trapphus i Br1) och att brandsektionen/brandcellen man ventilerar till är avsevärt större än det utrymme man ventilerar.
      Vi anser att man bryter mot grundföreskriften och syftet med att upprätta en brandsektion i BBR 5:243 då detta medför att eventuell brand och brandgaser sprids till andra delar av byggnaden där det initialt inte ska kunna spridas till. Kan man brandgasventilera över brandsektion på detta vis utan att bryta mot föreskrift i BBR 5:243? Gäller samma för om fallet hade handlat om brandceller?
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera


      • #4
        Två frågor; en om brandgasventilation i större industrier & en om räddningstjänstens insatsmöjligheter, Boverket - 2021

        Två frågor om brandgasventilation i större industrier samt om räddningstjänstens insatsmöjligheter.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
        Senast ändrad av PO; 2022-04-28, 07:51.

        Kommentera

        Annonser

        Kollapsa

        Working...
        X