Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Verksamhetsklass för gemensamhetsboende, asylboende, Vk3b, Vk4

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • #16
    Är det valfritt att använda Vk3A eller Vk3B i verksamhetsklass 3?

    Boverket besvarar en fråga från en räddningstjänst som är tveksam till att det skulle vara möjligt att använda antingen Vk3A eller Vk3B för verksamhetsklass 3.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #17
      Angående att ha inneboende i en Vk3A, Boverket - 2017

      Boverket besvarar flera frågor om reglerna när det gäller att ha inneboende i ett boende klassat som Vk3A.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera


      • #18
        Kan stödboende i villa anses vara frivilligt så att inte Vk3B krävs? Boverket - 2017

        En kommun är på väg att starta ett stödboende för ensamkommande. Alternativet om de ensamkommande inte vill bo i stödboendet är ett HVB-hem. Frågeställaren undrar om valfriheten att bo i stödboendet i villan innebär att villan då anses vara verksamhetsklass 3A.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

        Kommentera


        • #19
          Tillfällig övernattning på församlingsgård, Boverket - 2019

          Boverket besvarar en fråga gällande verksamhetsklassificering av fritidsgård som under några av de ”kalla vintermånaderna” används för att under en natt i veckan låta hemlösa sova över.
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

          Kommentera


          • #20
            Radhus med uthyrningsverksamhet, Boverket - 2020

            Boverket besvarar en fråga om verksamhetsklass för ett radhus som ägs av ett företag som driver uthyrningsverksamhet för nio olika rum, till olika personer med nio separata hyresavtal.
            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

            Kommentera


            • #21
              Kollektiv kontra inneboende, Boverket - 2020

              Boverket besvarar en fråga om verksamhetsklass på en villa som hyrs ut till tio studenter där verksamhetsägaren inte bor i huset.
              Det anses att uthyrningsformen uppfyller verksamhetsklass 3B och det har lagts ett förbud mot denna användning eftersom brandskyddet inte uppfyller kraven det medför avseende varken brandcellsindelning, utrymning eller larm.
              Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

              Kommentera


              • #22
                Hemställan om statlig samordning kring brandskydd vid boenden för asylsökande, Boverket och MSB - 2022

                Räddningstjänsten Syd hemställde till Boverket och MSB om statlig samordning kring brandskydd vid boende för asylsökande med mera. Bifogat finns RSYDs hemställan och Boverkets svar som samordnats med MSB.
                Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

                Kommentera


                • #23
                  Fråga om gruppboende, Boverket - 2022

                  Boverket besvarar frågor om gruppboende:

                  På Kunskapsbanken hittar vi detta om gruppboenden: Bostäder med gemensamma delar - PBL kunskapsbanken - Boverket Det är alltså hur hyreskontraktet är utformat som avgör. Om det bara är en person som står på kontraktet så är det alltså bara en enda bostad, och de boende förväntas ha en inbördes relation. Om det är flera kontrakt förutsätts det motsatta, även om man bara har ett sovrum utan några övriga funktioner.

                  Vi skulle till att börja med vilja påpeka det olämpliga i att ta upp vad som gäller för de respektive fallen enbart utifrån kap. 3 och 6 i BBR utan att ta upp den mest avgörande faktorn, d v s vad som gäller enligt kap. 5 avseende brandskydd. Hyreskontraktet avgör alltså om krav måste ställas enligt verksamhetsklass 3B eller om boendet ska ses som en enda större bostad enligt 3A. Följdfråga: När räcker det med avgränsning enligt 3B och när är det att se som separata lägenheter som ska brandcellsindelas enligt 3A? Kan vad som helst anses vara ett gruppboende så länge som det finns någon form av gemensamma ytor och behov av sådana, även om detta behov bara handlar om allt för låg standard på matlagningsdel i de separata lägenheterna t ex?

                  Det andra som är olämpligt att ni inte tar upp är behovet av bygglov, eller behovet av anmälan för att utföra ändring av brandskyddet enligt ovan. Följdfrågor på det blir: Är det även enbart hur hyreskontrakten ser ut som avgör om ett gruppboende är att se som ett enbostadshus eller ett flerbostadshus? Och omvänt: Om brandskyddet redan är utfört korrekt och ingen annan ändring behöver göras av byggnaden, krävs det då alltså ett bygglov för att enbart klassa om boendet till flerbostadshus? Och blir då möjligheten för tilldelning av separata lägenhetsnummer helt avhängigt vad detaljplanen säger om detta?

                  Är nedanstående händelsekedja rätt uppfattad?: Ett enbostadshus hyrs ut som gruppboende till ett antal personer som känner varandra och som har ett och samma hyreskontrakt utan några åtgärder. Sen ska samma hus användas som HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn och då har resonemanget varit att det fortsatt har varit att se som ett enbostadshus, men brandskyddet har behövt utföras enligt Vhk 3b genom anmälan om ändring av brandskydd. Sen blir det studentboende där de boende vill ha separata hyreskontrakt. Då är brandskyddet utfört rätt redan, men det som blir avgörande för möjligheten att få separata kontrakt är om detaljplanen medger bygglov för att klassa om byggnaden till ett flerbostadshus. Och ska vi ställa nybyggnadskrav på tillgänglighet i ett sådant sammanhang? Slutligen vill fastighetsägaren ta bort de gemensamma utrymmena och göra dem till en separat lägenhet, vilket borde vara möjligt på ett enkelt sätt om övriga lägenheter redan har fullvärdiga funktioner för separata lägenheter. Det är alltså först då som krav på brandindelning som olika lägenheter inom Vhk 3A blir aktuellt. Då startar ärendet som ett enkelt bygglov för inredande av ytterligare lägenhet i flerbostadshus, men i samband med detta så måste ju det ställas nybyggnadskrav på att samtliga lägenheter avgränsas som separata brandceller enligt 3A!​
                  Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

                  Kommentera

                  Annonser

                  Kollapsa

                  Working...
                  X