Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

BBR 5:246 Brandskydd trapphus Tr2

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • BBR 5:246 Brandskydd trapphus Tr2

    I detta ämne samlas frågor till Boverket som handlar om BBR 5:246 kopplat till brandskydd i trapphus Tr2.

    Nyckelord: trapphus

  • #2
    Får utrymme i egen brandcell med tillfällig vistelse anslutas direkt till TR2-trapphus? Boverket - 2017

    Boverket besvarar nedanstående fråga:
    "Enligt allmänt råd i avsnitt 5:246 i BBR bör trapphus Tr2 endast stå i förbindelse via utrymme i egen brandcell med bostad i Vk3 eller lokal i Vk1 och andra jämförliga utrymmen där personer vistas mer än tillfälligt. Ovanstående kan tolkas som att utrymmen med endast tillfällig vistelse, exempelvis ett förrådsrum eller ett driftrum får ansluta direkt till Tr2-trapphus. Det sista stycket i rådet anger dock att vindsutrymmen med tillfällig vistelse kan stå i direkt förbindelse med Tr2-trapphus. Denna mening kan tolkas som att det endast är just vindsutrymmen med tillfällig vistelse som accepteras ansluta direkt till trapphus. Får, i enlighet med den förstnämnda tolkningen, ett utrymme i egen brandcell med tillfällig vistelse (ej vind elller källare) anslutas direkt till Tr2-trapphus inom ramen för förenklad dimensionering?"
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #3
      Vad menas med jämförliga utrymmen där personer vistas mer än tillfälligt? brandsluss, TR2-trapphus, Boverket - 2019

      Boverket besvarar en fråga om tolkningen av orden "jämförliga utrymmen där personer vistas mer än tillfälligt" i BBR 5:246.

      Trapphuset bör endast ha förbindelse genom ett utrymme i egen brandcell med bostäder i verksamhetsklass 3, kontor i verksamhetsklass 1 och därmed jämförliga utrymmen där personer vistas mer än tillfälligt. Andra utrymmen än bostäder i verksamhetsklass 3, kontor i verksamhetsklass 1 och därmed jämförliga utrymmen där personer vistas mer än tillfälligt, bör endast stå i förbindelse med trapphuset genom en brandsluss. Sådana utrymmen bör ha tillgång till ytterligare minst en tillträdesväg för räddningsinsats.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera


      • #4
        Ytterligare tillträdesväg för räddningsinsats, Boverket - 2022

        Boverket besvarar en fråga gällande BBR 5:246:

        Bakgrund
        Vid projektering av brandskydd i en nybyggnation skall föreskriftstext följas och tillhörande allmänt råd är nivåsättande exempel på hur det kan ske. Föreskriftstexterna för BBR 5:245 och BBR 5:246 är identiska men reglerar var för sig Tr1-trapphus respektive Tr2-trapphus. Skillnaden mellan de två trapphustyperna anges i de tillhörande allmänna råden.
        Frågeställning
        I BBR 5:246 anges att ”Sådana utrymmen bör ha tillgång till ytterligare minst en tillträdesväg för räddningsinsats.”. Är den meningen nivåsättande? I många nybyggen projekteras det för förråd som ansluter till Tr2-trapphus och brandkonsulter tillser oftast att det tillskapas en brandsluss men vill nästan alltid analysera bort tillträdesvägen. Vad är det som konsulten förväntas verifiera mot? Föreskriftstexten som är lika för Tr1 och Tr2 eller ett utförande enligt allmänt råd?​
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
        Senast ändrad av MM; 2023-11-16, 14:47.

        Kommentera

        Annonser

        Kollapsa

        Working...
        X