Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

BBR 5:53 kontra BBR 5:545, Brandceller och Vk5A

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • BBR 5:53 kontra BBR 5:545, Brandceller och Vk5A

    Boverket besvarar en hypotetisk fråga om en konstighet i byggreglerna när det gäller kraven på brandceller.
    "Jag anger ett exempel, enbart för att förtydliga ovanstående.

    1. Antag en förskola med två avdelningar. Det ställs alltså inget krav på någon inbördes avskiljning. Men om det skulle tillkomma en tredje avdelning skulle krav ställas på att denna tredje avdelning var brandtekniskt avskild från de övriga två.

    2. Antag en förskola med två avdelningar. I byggnaden finns även en idrottshall med verksamhet som är oberoende av förskolans verksamhet. Om idrottshallen förses med brandvarnare uppfylls kraven i BBR 5:53 allmänna råd, varför idrottshallen och förskolans bägge avdelningar får tillhöra samma brandcell.

    Är det inte märkligt att en verksamhet, som förskolan i exemplet inte kan påverka eller ha uppsikt över, får vara placerad i samma brandcell som förskolan, samtidigt som en egen tredje avdelning måste vara avskild? Är detta en rätt tolkning av BBR? Fram till BBR 18 fanns ett krav på att verksamheter som inte hade direkt samband med varandra skulle vara placerade i olika brandceller. Detta finns inte explicit i dagens BBR, dock trots att konsekvensutredningen för BBR 19 anger att BBR 5:53 ”motsvarar i stora drag vad som tidigare har gällt”.

    Se ovanstående frågor som hypotetiska för att föra resonemanget framåt."
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av MM; 2021-09-21, 08:01.

Annonser

Kollapsa

Working...
X