Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Brandkrav på elkablage i byggnader

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Brandkrav på elkablage i byggnader

    I detta ämne samlas frågor till, och svar från, Boverket som handlar om brandkrav på elkablage i byggnader.

    Nyckelord: kablar kablage kabel elsystem sladd

  • #2
    Är kablage med snabbkopplingar en del av byggnadens elsystem? Boverket - 2017

    Boverket besvarar en fråga om en ny typ av kablage med snabbkopplingar är att betrakta som en del av byggnadens elsystem. Bifogat finns svaret samt exempel bilder på typen av elkablar och kopplingar.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #3
      Krav på kablar, Boverket - 2019

      Boverket besvarar en fråga om kablar i utrymningsväg:
      Gällande krav på kablar som utgör mer än 5% av takytan i utrymningsväg (5:527): Avses kabelns bredd (diameter)? Vid t.ex 3 st intilliggande kablar utan inbördes avstånd.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
      Senast ändrad av MM; 2020-10-09, 11:28.

      Kommentera


      • #4
        Kabelkrav i utrymningsväg - analytisk dimensionering från branschen, Boverket - 2019

        Boverket besvarar en fråga om krav på kablar i utrymningsväg:

        "Avseende krav på kablar i utrymningsväg finns det ett brandprov utfört av Selcable som jag uppfattat det elbranschen ser som ett självklart sätt att analytiskt visa att BBR:s krav på kablar i utrymningsväg uppfylls även om kablarna bara utförs i DCA-s2,d0. Detta genom att kablarna helt enkelt placeras i en obrännbar kabelränna. Se bifogat. Det anges inte i klartext i testet, men förutsättningen måste ju vara att kablarna kommer att överstiga mer än 5 % av takytan, eftersom det är först då kravet på CCA-s1,d0 kommer.

        Jag anser att det finns flera problem med denna ”analytiska dimensionering”, inte minst att man inte verkar beaktar brand i själva kablarna (som då kommer producera betydligt mer rök än vad som redovisas i testet). Dessutom är det ju i konsekvensutredningen till BBR 21 när kravet på kablar infördes väldigt tydligt att den lägre klassen på kabel endast kan användas om den kläs in i klass K210/B-s1,d0, vilket alltså borde vara jämförelsepunkten för en analytisk dimensionering?

        Givetvis så bör det under vissa omständigheter och i det specifika fallet finnas en möjlighet att göra en analytisk dimensionering avseende kablar i utrymningsvägar (liksom för annan typ av brännbart material i sådana utrymmen), men när den aktuella lösningen i branschen redovisas som en generellt godtagbar lösning så tycker jag man är ute på hal is. Se tex:



        Selcable har tagit fram ett dokument som med hjälp av analytisk dimensionering underlättar för installatörer att installera kabel i utrymningsvägar.



        Har Boverket nån kommentar på detta?"
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

        Kommentera


        • #5
          Brandklassade kablar, Boverket - 2020

          Boverket besvarar en fråga om brandklassade kablar:

          I BBR anges brandklasser för kablar, Cca-s1,d2 osv. Detta gäller el, tele-och datakablar. Står ej undantag för brandklassade kablar.
          Enligt leverantörer av brandklassade kablar omfattas inte dessa av CPR, varvid de inte anger vilken klass de uppfyller i form av Cca-s1,d1 eller Dca-s2,d2. Hur ska detta hanteras?
          Accepteras brandklassade kablar generellt, dvs. de omfattas inte av ytskiktskraven enligt BBR, eller ska dessa uppfyllas även för brandklassade kablar?
          Om det sistnämnda så har vi ett problem då det blir svårt att hitta brandklassade kablar som är testade för de aktuella ytskiktskraven.
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

          Kommentera


          • #6
            Brandklassning av optokabel/optorör, Boverket - 2020

            Boverket besvarar en fråga gällande optokablar och skyddande rör till dessa.
            Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

            Kommentera


            • #7
              CPR-krav för kablar, Boverket – 2020

              Boverket besvarar en fråga gällande CPR-kraven för kablar:

              Vad gäller för kopplingsledningar inuti maskiner, apparater, centraler etc som varaktigt ingår i en byggnads infrastruktur? Dessa ska ju i sin tur vara CE-godkända som enskilda produkter. I exempelvis en el-central så är det kanske en mycket liten del kopplingstråd som sedan sitter för att förbinda interna komponenter som sedan skyddas av en yttre kapsling som är av metall eller plast som ska klara 850⁰ eller 960⁰ provning. Behöver dessa kopplingsledningar också uppfylla minst Dca (ej Br3-byggnader). I BBR så finns det vad jag kan hitta ingen definition av begreppet kablar och läser man texten i 5:527 så får man uppfattningen om att det är kablar mellan kopplingspunkter som av ses.
              Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
              Senast ändrad av MM; 2022-04-20, 08:30.

              Kommentera

              Annonser

              Kollapsa

              Working...
              X