Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Definition av rum

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Definition av rum

    I detta ämne samlas frågor till, och svar från, Boverket som handlar om definition av rum i samband med brandspridning inom byggnader.

    Nyckelord: rum boenderum dörr branddörr vk3b hotell

  • #2
    Definition av rum när man delar upp hotellrum i mindre rum

    En brandkonsult ställer frågor till Boverket om definitioner av boenderum när man ska dela upp hotellrum i mindre rum för ensamkommande flyktingbarn.
    Här är frågeställningen:

    Vi har varit inblandade i ett projekt där tidigare hotellrum kommer användas som boende för ensamkommande flyktingbarn och det uppkom där en definitionsfråga angående boenderum i Vk3B. I detta projekt innehöll varje hotellrum/lägenhet en gemensam hall, gemensam WC samt två boenderum utförda i EI 30, i enlighet med avsnitt 5:543. Min fråga är nu hur Boverket ser på följande scenarion:

    1. Om det endast hade funnits en skiljevägg mellan de två boenderummen som skapade två utrymmen inom samma rum avsett för två personer, ses det då som ett gemensamt boenderum eller hade det krävts att det uppfördes två oberoende boenderum utförda i EI 30?

    2. Om det i det projektet vi var inblandade i ovan inte hade funnits några dörrar till boenderummen skulle dessa då ses som två boenderum eller som ett gemensamt boenderum?

    3. Om det i fråga 1 och 2 ovan anses vara ett gemensamt boenderum vad anser man då om att ha avskiljning i dörröppningen/öppning mot gemensamhetsytorna i form av ett draperi eller liknande, likställs detta vid en dörr?
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #3
      Definition av hotellsvit/stuga för korttidsboende vk4, Boverket - 2022

      Boverket besvara en fråga gällande definitionen av svit (kopplat till Vk 4):

      Gör det i boverkets byggregler skillnad på om en familj (exempel i kunskapsbanken) eller om en grupp kolleger nyttjar en hotellsvit? Exempelvis en stuga för korttidsboende som delas av kolleger/ett sällskap kan detta utgöra en svit? Kan en svit (motsvarande fritidshus) bestå av exempelvis 3 sovrum, wc, pentry/sällskapsrum utan inbördes brandcellsindelning om denna nyttjas av ett gemensamt sällskap (exempelvis grupp av kolleger)? Förutsättning för exempel ovan är fristående enplansbyggnad med avstånd till angränsande byggnader som överstiger 8 meter.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera

      Annonser

      Kollapsa

      Working...
      X