Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Dimensionera hallbyggnad med naturligt brandförlopp, EKS

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Dimensionera hallbyggnad med naturligt brandförlopp, EKS

    Boverket besvarar delvis en frågeställning från en räddningstjänst om det är godkänt att ha olika brandklasser på pelare och tak med hänvisning till bland annat att det ändå inte är möjligt för räddningstjänstens personal att vara där på grund av strålningsvärme. Så här lyder frågan:
    Fråga om Br2-byggnad (hallbyggnad med samlingslokal): uppfylls EKS om man frångår det allmänna rådet i EKS och med hänvisning till beräkningar lägger takkonstruktion (fackverk) i brandsäkerhetsklass 1 (R0) och pelare i brandsäkerhetsklass 3 (R30)? Det är alltså dimensionering mot naturligt brandförlopp under 30 minuter.

    Motiveringen är att man genom beräkningar visar att man ändå uppfyller föreskriften eftersom beräkningarna visar att risken för personskador är ringa enligt kap 1.1.2, 2 § avd C. Detta även om skadeområdet enligt det allmänna rådet blir större och dessutom inte cirkulärt i beräkningarna samt att kollaps sker först när utrymning måste vara avslutad.

    Ytterligare skäl som läggs fram är beräkningarna visar att räddningsmanskapet inte kan vistas där det kollapsar i byggnaden pga för höga strålningsnivåer från brand och brandgaslager och att utrymningen med goda marginaler är avklarad innan lokal eller global kollaps sker.


    Nyckelord: EKS bärighet brandklass
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
    Senast ändrad av PO; 2016-11-29, 14:12.

Annonser

Kollapsa

Working...
X