Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Bärighetskrav i parkeringsgarage

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Bärighetskrav i parkeringsgarage

    I detta ämne samlas frågor till Boverket som handlar om bärighet i parkeringsgarage.

    Nyckelord: bärighet garage parkeringsgarage.

  • #2
    Fråga om bärighet för parkeringsgarage, Boverket – 2021

    Boverket ger reflektioner över fråga om bärighet för parkeringsgarage:

    Håller på att granska en brandskyddsbeskrivning av ett parkeringsgarage med fem våningsplan med plats för ca 80 – 120 bilar/plan. Br1 byggnad med brandklass R60. Det översta planet vill man hänföra till brandsäkerhetsklass 3 och brandklass R30 genom en annan konstruktion i form av stålbärverk.

    Detta motiveras analytiskt med att:
    1. ”Risken för fortskridande ras kan bedömas som ringa eftersom brand och kollaps på översta planet stannar vid betongbjälklaget”.
    2. Man menar också att ”Utrymning förväntas kunna ske långt innan bärverket påverkas av en brand”.
    3. Vidare säger man att ”Räddningspersonalen bör ha en viss förväntan på att bärverkets brandskydd har en viss uthållighet i en byggnad i flera våningsplan. Risker finns därför speciellt i den tidiga delen av brandförloppet där branden startar lokalt och möjlighet för rökdykning finns. Därav bedöms det finnas en måttlig risk för vistelse inom skadeområdet”.

    Sammantaget bedömer man risken för personskador som måttlig på det översta våningsplanet och hänför till brandsäkerhetsklass 3 och brandteknisk klass R30.
    Punkt 1 – resonemanget är nog ok.
    Punkt 2 – personer som befinner sig på planet kommer att hinna utrymma i ett tidigt skede, ok.
    Punkt 3 – I det här fallet har räddningstjänsten en insatstid på ca 20 – 25 minuter innan man kan förvänta sig en första åtgärd mot branden (mest troligt bilbrand). Eventuell rökdykning kommer därför troligtvis inte att ske i det tidiga brandförloppet. Det innebär en aktionstid på 5 – 10 minuter. Räddningstjänsten kommer till en Br1-byggnad med förväntad bärighet R60 men på översta plan där insatsen i det här fallet genomförs är bärigheten R30.

    Har förstått att det generellt i byggnader inte är ovanligt att översta plan har lägre bärighet men hur ser ni på resonemanget med risker för räddningspersonalen i det här fallet (parkeringshus, bilbrand) med tanke på BBR 5:71?
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera

    Annonser

    Kollapsa

    Working...
    X