Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

NFPA varnar för glas i andningsmasker som spricker - 2012/07

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • NFPA varnar för glas i andningsmasker som spricker - 2012/07

    NFPA kom ut med en säkerhetsvarning i veckan om att det finns problem med glas i andningsmasker som krackelerar. Detta är ju inga nya problem, men det intressanta är att man går ut med varningsmeddelandet på grund av en systematisk genomgång av inträffade tillbud mellan 2002 och 2011 och konstaterar flera dödsfall på grund av krackelerande glas.
    En annan intressant sak är att man kommer att ta fram en ny standard för glas i andningsmasker. Standarden ska vara klar 2013 och man rekommenderar räddningstjänsterna att tillse att deras andningsmasker uppfyller denna standarden.
    Nu vet jag ju inte om det skiljer på svensk standard och amerikansk standard för glas i andningsmasker, så jag skickar ut frågan till de svenska leverantörerna som förhoppningsvis upplyser oss om vad som gäller.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

  • #2
    Dräger förklarar om glas i andningsmasker

    Utkiken publicerade för några veckor sedan en amerikansk säkerhetsvarning på grund av flera omkomna brandmän på grund av glas i andningsmasker som spruckit. Jag ställde frågan till de svenska leverantörerna om vad som skiljer standarderna åt, och om vi kan ha samma problem i Sverige. Så här svarade Per Warolin på Dräger:


    "Generellt kan man säga att det som skiljer NFPA standarden mot EN standarden på maskerna är glaset. NFPA kräver idag ett glas som är repskyddsbehandlat. Detta krav finns inte med i EN standarden som den ser ut nu.
    Dräger USA säljer därför maskerna med repskyddsbehandlat glas som standard medans det är ett tillval på maskerna som säljs i Europa.

    NFPA reviderar sin standard på maskerna vart 5:e år och som det ser ut just nu så kommer det att ställa hårdare krav vad gäller värmetåligheten på glaset. Detta är inte klart ännu då de kommer att publicera sin uppdaterade standard i slutet av året. Dräger kommer givetvis att se till att nytillverkade masker uppfyller de nya kraven som ställs i USA. Förmodligen kommer man efter årsskiftet även kunna köpa masker i Sverige som möter NFPA’s nya krav på glaset. Detta kommer då att säljas som ett tillval då en uppdatering av NFPA inte påverkar den Svenska marknaden som följer EN standarden."

    Kommentera

    Annonser

    Kollapsa

    Working...
    X