Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Organisation av räddningstjänst, förbundsbildning

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Organisation av räddningstjänst, förbundsbildning

    I detta ämne samlas cirkulär som handlar om organisationsformer för kommunal räddningstjänst.

    Nyckelord: förbund brandförsvarsförbund räddningstjänstförbund
    Senast ändrad av PO; 2014-10-17, 07:11.

  • #2
    Angående brandförsvarsförbund, 1945:3

    Brandinspektionens cirkulär1945:3 angående brandförsvarsförbund förklarar tänket i Brandlagen från 1944 om brandförsvarsförbund och innehåller även ett exempel på en förbundsordning.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #3
      Brandförsvarets anordnande efter ny kommunindelning, 1951:14

      Brandinspektionens cirkulär angående brandförsvarets anordnande efter ny kommunindelning. Så här skriver riksbrandinspektören om anvisningarna:

      "Den 1 januari 1952 träder en ny kommunindelning i kraft. På många håll kommer den att medföra avsevärda förändringar ifråga om kommunernas storlek. Små kommuner komma att sammanslås till större enheter för att därigenom skapa ett bättre ekonomiskt underlag för ordnande av nödvändiga kommunala angelägenheter. Sålunda kommer bl. a. möjligheterna att erhålla ett effektivare brandförsvar att ökas i betydande utsträckning.

      Brandlagens och brandstadgans föreskrifter rörande brandförsvaret har i många kommuner på grund av kommunernas små ekonomiska resurser icke kunnat beaktas i den omfattning som i och för sig varit önskvärd. Det har på många håll befunnits lämpligt att avvakta den nya kommunindelningens genomförande för att på ett fullt betryggande sätt kunna ordna brandförsvaret.

      De kommunala myndigheterna i storkommunerna komma emellertid säkerligen att utöver de spörsmål som beröra brandförsvaret ställas inför många andra problem, som i föreliggande sammanhang kräva sin lösning. Brandförsvarets målsmän, brandstyrelser, brandchefer m. fl. torde därför icke få någon lätt uppgift, då det gäller att få sina särskilda önskemål tillgodosedda. Men det gäller för dem att bevaka brandförsvarets berättigade krav, så att brandlagens föreskrifter, att i varje kommun skall finnas ett brandförsvar, som "tillfredsställer skäliga anspråk på trygghet mot skada av brand», nu blir till fullo förverkligat. För att tjäna kommunerna till ledning vid genomförandet av de åtgärder som i fråga om brandförsvaret aktualiseras av kommunindelningen har riksbrandinspektören utarbetat nedanstående anvisningar."
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera


      • #4
        Municipalsamhällets återgång till moderkommunen i brandförsvarshänseende, 1951:15

        Brandinspektionens cirkulär angående municipalsamhällets återgång till moderkommunen i brandförsvarshänseende beskrivs av riksbrandinspektören så här:

        "Under senare år har, särskilt i vissa delar av landet, förmärkts en påtaglig tendens bland municipalsamhällena att i bl.a. brandförsvarshänseende återgå till moderkommunen för att därigenom undslippa den dubbla skatt, som föranletts av deltagandet i, förutom samhällets, även moderkommunens brandförsvarsorganisation.

        Inför den förestående storkommunindelningen har denna tendens ytterligare skärpts. Då det inom skilda delar av landet synes råda olika uppfattning om vad som i brandförsvarshänseende normalt bör krävas av ett förutvarande municipalsamhälle, har riksbrandinspektören ansett skäl föreligga att giva en sammanfattning av de ifrågavarande kraven."
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

        Kommentera


        • #5
          Exempel på brandförsvarsavtal, 1975:8

          Ett meddelande från brandnämnden som ger exempel på avtal mellan kommuner där en annan kommun åtar sig hela eller delar av brandförsvarsverksamheten åt en annan kommun.
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

          Kommentera

          Annonser

          Kollapsa

          Working...
          X