Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Automatiska brandlarmsanläggningar och utrymningslarm

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Automatiska brandlarmsanläggningar och utrymningslarm

    I detta ämne samlas meddelanden och cirkulär från myndigheter som har med automatiska brandlarmsanläggningar att göra.

    Nyckelord: brandlarm automatlarm automatiskt brandlarm brandlarmsanläggning automatlarmsanläggning utrymningslarm utrymning
    Senast ändrad av PO; 2015-06-22, 07:19.

  • #2
    Automatiska brandalarmanläggningar, 1961:9

    Meddelande från statens brandinspektion,1961, om automatiska brandalarmanläggningar. I meddelandet beskrivs de regler som fanns att följa samt ges råd om vilken typ av detektorer som rekommenderades för olika typer av lokaler.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #3
      Överföring av brandlarmsignal, 1973:8

      Meddelande från brandinspektionen om överföring av brandlarmsignaler från automatlarmsobjekt till larmcentraler. Anledningen till meddelandet var att det i början av 1970-talet började dyka upp flera olika varianter av larmöverföring varvid vissa ännu inte var typgodkända.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera


      • #4
        Utrymningslarm 1977:2

        Brandnämndens cirkulär från 1977 som ger anvisningar om larmanordningar för att varna personer så att de kan företa en utrymning. Så här inleds anvisningarna:

        Med utrymningslarm avses i dessa anvisningar larmanordning för varning av personer, som kan hotas av inträffad brand eller annat, så att de kan företa utrymning. Utrymningslarm är vanligen en separat anläggning men kan också ingå som del i en större annan anläggning såsom t ex automatiskt brandlarm eller intern telekommunikationsanläggning. Verbalt sett är begreppet utrymningslarm relativt nytt. I praktiken har dock utrymningslarm funnits länge ehuru i begränsad omfattning. Det mest kända användningsområdet har tidigare varit inom hotell. Senare har fler användningsområden tillkommit liksom svensk standard för varselmärkning med ljud och ljus (SIS 03 17 11, bilaga l) och bestämmelser i Svensk Byggnorm. Teknikens framsteg har möjliggjort mer utvecklade anläggningar. Normerande anvisningar saknas dock.

        Från skilda håll har till statens brandnämnd framförts önskemål om rekommendationer om hur dessa frågor skall hanteras. Till brandchefernas m fl ledning har därför statens brandnämnd utarbetat detta anvisningsmeddelande efter hörande av statens planverk, arbetarskyddsverket, institutionen för teknisk audiologi vid Karolinska institutet, svenska brandförsvarsföreningen, svenska försäkringsbolags riksförbund, svenska brandbefälets riksförbund och Stockholms brandförsvar.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

        Kommentera


        • #5
          Automatiskt brandlarm, 1982:3

          Statens brandnämnd moderniserade 1982 sitt meddelande om automatiskt brandlarm:
          Dåvarande statens brandinspektion utgav år 1961 det numera indragna meddelandet "Automatiska brandalarmanläggningar". Sedan dess har det skett en utveckling inom området på såväl den administrativa som tekniska sidan. Det finns numera underlag för mer distinkta regler gällande myndighetsmöjlighet att kräva automatiskt brandlarm, hur sådan anläggning bör utformas samt vissa administrativa frågor kring detta. Hit hör inte minst hur problemen med onödiga larm kan bemästras. Statens brandnämnd har därför till i första hand brandmyndigheternas ledning utarbetat detta meddelande.
          Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

          Kommentera

          Annonser

          Kollapsa

          Working...
          X