Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Landskrona kommun ansvarig för mordbränder, T4819-04, T4871-04

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • Landskrona kommun ansvarig för mordbränder, T4819-04, T4871-04

    I en tingsrättsdom döms Landskrona kommun att betala 60 miljoner kronor till försäkringsbolagen då kommunen inte tillräckligt väl tagit hand om en rymningsbenägen flicka som tidigare anlagt bränder. Observera att domen kan överklagas.

    "Skadorna har orsakats av Madelene. Kommunen, som enligt 11 § fjärde stycket LVU hade tillsynsplikten över Madelene, kände väl till Madelenes funktionshinder och psykiska ohälsa. Det var också känt för kommunen att hon var rymningsbenägen och att hon vid upprepade tillfällen hade gjort sig skyldig till mordbrand. Att med denna insikt placera Madelene i hemmet, med de bristfälliga hemförhållanden som rådde där, innebär att kommunen – som hade andra alternativ och möjligheter än att placera henne i det egna hemmet – av oaktsamhet har försummat sin uppsikt/tillsyn av Madelene och inte vidtagit erforderliga åtgärder. Placeringen av henne i hemmet med endast en resursperson åt modern under två timmar per dag har inte utgjort tillräcklig tillsyn. Det sagda innebär att kommunen enligt 2 kap. 1 § skadeståndslagen ska svara för den skada som Madelene har orsakat."
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

  • #2
    Hovrätten anser också Landskrona stad ansvarig för anlagd brand

    I december 2002 anlade en 13-årig psykiskt störd flicka en brand i affären Hemköp i Landskrona som resulterade i att hela byggnaden, där även Åhléns var inrymt, brann ner och totalförstördes. Flickan var föremål för vård enligt lagen om vård av unga och hade tillfälligt placerats i föräldrahemmet.

    Tingsrätten förpliktigade kommunen att betala Hemköps respektive Åhléns försäkringsbolag skadestånd om nära på 60 miljoner kronor för att kommunen brustit i sin tillsyn över flickan. Hovrätten jämkar nu skadeståndet till 50 miljoner kronor
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #3
      Högsta domstolen slår fast att kommun är skadeståndsskyldig för anlagd brand - 2013

      Högsta domstolen slår fast det som både tingsrätt och hovrätt tidigare sagt. Nämligen att Landskrona kommun ska betala skadestånd till försäkringsbolagen då kommunen inte tillräckligt väl tagit hand om en rymningsbenägen flicka som tidigare anlagt bränder.
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil
      Senast ändrad av PO; 2019-06-25, 08:57.

      Kommentera

      Annonser

      Kollapsa

      Working...
      X