Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

JO om sociala medier

Kollapsa
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Visa
Clear All
Nya inlägg

  • JO om sociala medier

    I detta ämne samlas utlåtande från Justitieombudsmannen som har med myndigheters användande av sociala medier att göra.

    Nyckelord: facebook twitter sociala medier linkedin

  • #2
    Polis som Twittrar får stöd av JO - 2013

    En narkotikapolis som Twittrade om att ett TV-program romantiserade om knark blev anmäld till Justitieombudsmannen.
    Anmälaren ansåg att Polisen inte fick Twittra om enskilda personers åsikter då det låg utanför deras arbetsuppgifter och då kunde kväva en fri och öppen debatt.
    Justitieombudsmannen granskade Polisens handlande och deras instruktioner för användning av sociala medier. JO gav inte anmälaren något stöd.
    Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

    Kommentera


    • #3
      Facebookpoliser får viss kritik och visst stöd av JO - 2013

      Justitieombudsmannen, JO, har granskat ett antal facebookinlägg som gjorts av poliser och som enligt anmälarna anses vara osakliga och opartiska och att inläggen var politiska yttringar och hån mot medborgarna.

      Ur räddningstjänstsynpunkt finns det en del lärdomar om vad man ska tänka på om man använder sociala medier i tjänsten.

      JO granskar de anmälda inläggen och konstaterar bland annat att:
      "Redan risken för att andra kan uppfatta att saklighet och opartiskhet inte iakttas är tillräckligt för att agerandet kan anses strida mot grundlagens krav."

      "Att uttryckssättet i de sociala medierna har en annan och mindre formell karaktär än annan myndighetsinformation kan medföra en risk för att polisen inte uppfattas som saklig och opartisk. Samtidigt är en av avsikterna med deltagandet i sociala medier att lämna information på ett enkelt sätt samt att vara tillgänglig i ett forum där många personer deltar och på så vis nå fler grupper av befolkningen. Det är naturligt att tonen och uttryckssättet blir mer lättsamt och spontant än vad som skulle vara fallet vid mer traditionell kommunikation. Detta är sannolikt också en bidragande orsak till att det finns ett stort intresse för polisen i de sociala medierna. Det är enligt min mening en vällovlig intention att försöka nå ut till en så stor del av befolkningen som möjligt och att även intressera t.ex. ungdomar – som generellt sett är mer aktiva i sociala medier – för polisens arbete. Strävan efter att få genomslag får emellertid inte medföra att polisen åsidosätter kraven på saklighet och opartiskhet, eller publicerar inlägg vars lämplighet av andra skäl kan ifrågasättas."
      Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

      Kommentera


      • #4
        Fel att använda facebook för att leta information vid myndighetsutövning. JO - 2015

        Justitieombudsmannen uttalar sig om lämpligheten i att använda facebook och andra sociala medier i samband med myndighetsutövning där enskilda individer är inblandade. I det aktuella fallet handlar det om en socialtjänsthandläggare som letade information på facebook i samband med undersökning inför utbetalning av försörjningsstöd. I beslutet från JO redovisas de regler som gäller för denna typ av frågor.
        Bifogade filer Hämta alla filer i en zip-fil

        Kommentera

        Annonser

        Kollapsa

        Working...
        X